top of page

Pneumotoraxul spontan


Pneumotoraxul reprezinta acumularea de aer la nivelul cavitatii pleurale, intre plaman si coaste, in urma aparitiei unei brese pe suprafata plamanului. Aceasta afectiune este mai frecvent intalnita in randul tinerilor cu constitutie longilina (inalti si slabi).

In figura se poate observa cu NEGRU aerul, dispus intre plaman si coaste, care impiedica plamanul sa se umfle.

Majoritatea pacientilor se prezinta la medic acuzand durere cu aspect de junghi toracic accentuat in inspir, tuse seaca si dispnee (sete de aer) accentuata la efort (urcatul scarilor, mers alert, alergare etc).


Tratamentul recomandat al acestei afectiuni il reprezinta drenajul pleural care consta in insertia unui cateter de silicon, sub anestezie locala, printre coaste, cu o incizie de max 1cm, pentru a permite evacuarea aerului si re-expansiunea plamanului.


In imagine se pot observa catetere pentru drenaj, confectionate din silicon medicinal, marcate cu fir vizibil radiologic



Majoritatea cazurilor prezinta evolutie favorabila, iar externarea este posibila la 4 zile de la interventie. In mai putin de un sfert din cazuri este nevoie de tratament suplimentar.

In primele 30 zile de la procedura pacientul este sfatuit sa evite expunerea la fumul de tigare, sa evite expunerea la umezeala, frig sau noxe, sa nu faca efort si sa evite situatiile in care nu poate beneficia de servicii medicale de urgenta (scufundarile la adancime, alpinismul sau zborurile cu durata mai mare de 2-3 ore).

Cu respect,

Dr. Mihai Dumitrescu

Resurse:

1. https://en.wikipedia.org/wiki/Chest_tube

2. https://en.wikipedia.org/wiki/Pneumothorax

bottom of page